Foredrag: Om to store bygherrer i Søllerød, deres landsteder og haver

Om to store bygherrer i Søllerød, deres landsteder og haver

Hofbygmester Lauritz de Thurah (1706 – 1759) opførte Gammel Holtegaard og anlagde sin barok have.

I de barokke haveanlæg afspejlede den centrale akse og de symmetriske linjer periodens ideal om orden, harmoni og uforanderlighed.

Barokkens bygnings- og havestil var præget af Enevældens trang til iscenesættelse, hvorman promenerede fint påklædt i haven og konverserede hinanden.

Handelsmand Frédérick de Coninck (1740 – 1811) opførte Næsseslottet og anlagde den første romantiske have i Danmark i årene 1782 – 1786 sammen med sin ven Oberst I.F.H. de Drevon efter engelsk forbillede.

Inspireret af franskmanden J.J. Roseaus tanker om det frigjorte menneske og naturen opstod en ny bevægelse kaldet den romantiske periode.

Den prægede ikke alene påklædning, kunst og kultur, men også havekunsten.

I haven var naturlig beplantning, smukke udsigter og lysthuse til glæde for de vandrende, men også en eremit grotte med kildevæld og en åben grav med gravsten til refleksion om livet og døden.

Foredrag med historiske billeder og egne fotos. PowerPoint

Varighed: 2 x 3/4 time

K. Preben Olesen, Tandlæge. Specialist.  Privat klinik på Højbro Plads og afdelingstandlæge på Institut for          Parodontologi. Formand for Dansk selskab for Parodontologi samt Skandinavisk selskab for Parodontologi. Kursusgiver i ind- og udland. Bestyrelsesmedlem Østre Gasværk teater og Søllerød Kunstforening. ”Lokal historiker”.