3 Oktober 2015

Østrigstur: Vandring med meget mere
Elisabeth og Jens O. Riis

Hvor dejligt er det ikke at vandre i smuk natur og at mærke sine musklers bæreevne – og bagefter at pleje sin krop med svømning i koldt og/eller varmt bassin, vandmassage og sauna, mens humøret og ganen stimuleres med god mad og drikke. Sådan oplevede vi 7 dejlige dage i Wagrain i Østrig på et fint hotel, der tilbød mange muligheder for forkælelse, og i muntert og hjerteligt lag af seniorsport-deltagere.
På den første formiddag var der en rolig vandring i en dal til Marbachalm, mens den næste dag bød på en speciel oplevelse, nemlig Liechtenstein Klamm - en lang slugt med spændende og smukke klippeformationer, som er skabt gennem årtusinder af en brusende elv. Hjemturen var en 5 km vandring langs floden til St. Johann, bustur til Wagrain, og opstigning til hotellet (300 meter over 4 km).
Den tredje dag var viet til kulturen med en heldagsudflugt til Salzburg. Guiden tog os igennem en interessant byvandring, hvorefter der var ”fri leg” til bl.a. at besigtige Stefan Zweigs bolig og nyde et måltid.
Selv om den fjerde dag var betegnet Fridag, tog de fleste på vandring omkring Jägersee. Og nogle havde sat sig det mål at nå op til Tapperkarsee, der ligger i 1700 meters højde. Efter en opstigning på over 700 meter kunne man nyde en herlig gullash-suppe – men dog ikke i lang tid, for den sidste bus skulle nås – og blev det. Ankommet til Wagrain var vi for trætte til at vandre op til hotellet og besluttede os for at støtte den lokale taxa. Dagen viste styrken i at kunne tilbyde forskellige vandremuligheder – alt efter gemyt og formåen.
På den femte dag var der planlagt en rolig vandring ned til og omkring Wagrain. Andre havde mere mod på at tage en lift fra Wagrain op til en 1800 meter top. Liften hed ”Flying Mozart” og gav os en vældig gyngetur på vej op forårsaget af kraftig vind. Efter en rundgang med vid udsigt ville vi tage liften halvvejs ned, men opdagede, at den var stoppet på grund af blæsten, hvilket også blev beklaget af andre deltagere, der gerne ville have været med op. Vi måtte så vandre de 700 meter ned til hotellet, hvilket viste sig at gå gennem smukke og spændende skovpartier.
Den sjette dag tog vi en lift til Grafenberg der ligger i 1700 meters højde. Her vandrede vi 5 km hen til en rigtig bjerghytte. I modsætning til de andre dage, hvor vi havde fint vejr med megen sol, fik vi nu mulighed for at erfare, hvordan Østrig er i silende regn – en ren og våd naturoplevelse. Det varede heldigvis ikke mere end 3 timer. I bjerghytten var der dejligt varmt, og de serverede en hjemmelavet røget skinke, en Obstler og et glas dejligt øl. Værten – iført Lederhosen – trakterede harmonikaen og spillede og sang og jodlede østrigske folkesange.
Hotellet vi boede på var familiedrevet; og det kunne tydeligt mærkes, at der var en markant ledelse, som skabte en hjælpsom og venlig indstilling hos hele staben. Ud over, at de fysiske rammer var helt i top, var maden også på et højt niveau med stort morgenbord og fem retter til aftensmad. Og om eftermiddagen var der ”jause” med stort kagebord og frugt. En af deltagerne bemærkede, at der var første gang han havde været i Østrig uden at få schnitzel.
Som oplevet på tidligere vandreture, er samværet nok den største oplevelse. Rammerne og programmet betyder naturligvis meget. Men det største indtryk fra turen er alligevel den varme og hjertelighed som alle deltagerne udstrålede baseret på en ægte interesse for hinanden. Det vil vi gerne sige mange tak for – og tak til arrangørerne, Vibeke og Gitte.
Jens Ove Riis
Rydholt 8, 2840 Holte. Tlf 45 41 46 28 – M 20 46 23 56
ukendt
Fotos